Helmys bullar

Min verkliga svaghet. Helmy, min mormor Margits syster, bakade ofta dessa till oss. Många gånger har jag tryckt i mig för mycket av det goda och fått magknip… : )

Släta bullar
1 paket jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
12 dl mjöl + 2 dl till utmakningen
1 ägg till pensling

Smula jästen i en skål. Smält margarinet och häll på mjölken. Häll lite av den ljumna vätskan över jästen och rör ut. Tillsätt resten av vätskan. Tillsätt socker, salt och kardemumma och ca 12 dl mjöl.
Låt jäsa i ca 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den med resten av mjölet. Dela i ca 40 bitar och rullar bullar. Låt jäsa på plåt i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Baka i 225 grader i ca 8 minuter, eller tills de fått fin färg.

Jag njuter av dem som de är, men andra vill gärna piffa till med mandelmassa och grädde…

2 reaktion på “Helmys bullar